Turisttips

Naturen

Bärfendal har en fantastisk natur där man kan ströva och vandra, bada, klättra, plocka svamp eller bara njuta.

Bärfendals Dalgångar är några märkta vandringsleder. Flera av stigarna går till Bärfendals toppar, som ger en fin utsikt över dalen. Det är ofta brant och inslag av lätt klättring förekommer.

I Bärfendal finns både hällristningar och hällmålningar och flera andra fornminnen. Vid hällmålningarna finns en informationsskylt, men på berghällen är de inte längre möjliga att se. Hembygdsföreningen har dessutom märkt ut ett flertal torpgrunder med skyltar.

Kulturen

Bärfendal har ett rikt kulturliv. Arrangemang som brukar återkomma varje år är

·         Bärfendalsveckan – utställning och försäljning av hantverk, loppmarknad, café och flera kulturarrangemang

·         Röda korsets påskmarknad och Levande landsbygds julmarknad med lotterier och försäljning

·         Vi Ungas luciafest

·         LRF:s knytkalas med dans

·         Hembygdsföreningens midsommarfest med silltallrik och dans samt deras hemlagade julbord

Se i aktivitetslistan så får du aktuellt program!

I vår närhet

I trakten vimlar det av butiker/gårdsbutiker som inriktat sig på närproducerade råvaror och lokala produkter. En av dessa, Orrebergs kalkon, ligger mitt i Bärfendal. I närheten finns dessutom t.ex. Bärby, Smedberg, Hoga, Dingle naturbruk, Kustcharken och Lyckans stenugnsbageri.

 

Inom Munkedals kommun finns flera andra utflyktsmål. Se gärna kommunens hemsida, www.munkedal.se .

 

Bärfendal gränsar dessutom till Lysekils kommun med Havets hus, Sotenäs kommun med Nordens Ark och Smögenbryggan samt Tanums kommun med Vitlycke museum, för att ta några exempel.

 

Välkommen!

 

 

 

Karl-Anton Hanssons turistkåseri från 2007

 

Mitt i Bärfendal ligger en hembygdsgård där hemtrevlig rastplats finnes för mången trött turist, med sprudlande växtlighet, porlande bäck och rikligt fågelkvitter. Där kommer inom snar framtid finnas en boulebana där just boule kommer kunna spelas. Illegala former av fotboll spelas under hög sekretess på hembygdsgårdens gräsmatta.

I Bärfendal finnes ett stycke vatten där badning kan utövas. Detta stycke vatten heter Eldsbacke van (Tosteröds stora vatten) och finnes längst vägen mot Bovallstrand på turistens högra sida. Härifrån tages dricksvatten så motorbåtar och urinering undanbedes.

För tyska turisters nyfikenhet kan man vid synnerliga tillfällen skåda vilda djur i skogarna, där finnes blommor likaledes på markerna. Lämpligast är då att välja en av tvenne vandringsleder som finnes till turistens förfogande.

På Bärfendals stenhällar kan man på specifika platser finna hällristningar som med stor säkerhet fanns där redan före 2000-talets början.

I Bärfendal finnes bergsklätterklubbar där bergsklättringar genomföres. Huruvida man får tillgång till att klättra vet jag icke.

På somrarna kan man i Evja folketshus beskåda showen Good Old Days. Räkmackor och pilsner finnes till förfogande i kiosken rätt fram, intill kapprum och toalett. Läskeblask, chokladpraliner och annat snask finnes i kiosken på publikens högra sida, längst bak i salongen. Nyrenoverade utedass finnes till såväl publik som ensemble. Har man icke råd att besöka tillställningar som denna kan man utan skamkänsla besöka Pjonken, som man finner om man traskar en bra bit in på vägen mot Bottna. Här samlas alternativa människor, precis som i gamla dar.


Nog om de å detta!